Rybíz, všude samý rybíz.. Na zahradě mi právě dozrály 2 keře červeného rybízu. Ale co s ním? Co takhle koláč? Ano, to je ono! :) Včera kolegyně donesla do práce ovocný koláč, který byl moc dobrý, tak jsem ji požádala o recept. To bych to ale nebyla já, abych si ho zase nějak neupravila. Výsledkem se ale stal výborný ořechový koláč, který jsem rozhodně neupekla naposledy! 💗
Na ořechový koláč s rybízem potřebujete:
Na těsto:
280 g hladké mouky
150 g cukru krupice
80 g mletých ořechů
160 g másla
špetka soli
2 lžičky vanilkového extraktu
2 vejce
Na náplň:
250 g tučného tvarohu
1/2 vanilkového pudingu v prášku
vanilkový cukr
ovoce dle chuti, já použila rybíz
Ingredience na těsto - mouku, cukr, ořechy, změklé máslo, vejce, vanilkový extrakt a špetku soli přidáme do mísy a vypracujeme těsto.
Těsto nebude po zpracování úplně pevné, proto je třeba jej zabalit do folie a dát na hodinku do lednice vychladit. Pokud by však těsto stále příliš lepilo, tak ještě před odležením v lednici přidáme trochu mouky nebo oříšků.
Mezitím si připravíme náplň. V misce smícháme tvaroh (použila jsem ten ve vaničce), vanilkový cukr a půl sáčku vanilkového pudingu.
Jakmile je těsto vychlazené, je možné jím vyložit formu na koláč, kterou jsme si vymazali nebo vyložili pečícím papírem. Pokud se Vám nechce těsto rozvalovat a pak do formy přenášet, je možné jej nakrájet na plátky, které pokladete po dně formy a poté hřbetem prstů rozňahňáte rovnoměrně po celé ploše. ☺ Stejným způsobem vyložíme těstem i okraj formy. Asi 1/3 těsta si schováme na nazdobení koláče.
Poté na těsto rozetřeme tvarohovou náplň a ni poklademe rybíz. Zbytek těsta použijeme na ozdobení koláče. Můžete z něj vytvořit klasickou mřížku nebo třeba pomocí vykrajovátka na cukroví vytvořit hvězdičky jako já. :)
Koláč pečeme v troubě na 170 °C cca 40 minut, dokud těsto nezezlátne. Poté necháme ve formě koláč vychladnout.
Před servírováním jej můžeme podle chuti pocukrovat. Dobrou chuť! :)
Žádné komentáře:
Okomentovat